The concept of the “kindergarten-in-motion” includes the surrounding area of unspoilt nature. The building can be explored in different ways by a vertical and horizontal three-dimensional network. The design of the building is developed from two horizontal layers that surround a central hall and courtyard. The two L- and U-shaped levels result in an open, multilayer structure. They become the floor, ceiling, roof and gallery for the rooms of the kindergarten, and outside they form a terrace and playground “ramp.” The spatial structure creates new views and invites the children to move within indoor and outdoor areas. The central hall is multifunctional, and the patio and the dining hall can be opened so the outdoor area can “flow” deep into the building.

Sighartstein, Land Salzburg (AT)
Construction Volume:
GFA 957 m², cubature 3962 m³
Stadt Neumarkt
2007 -
2004 - 1st Prize

More at kadawittfeldarchitektur