Further to completing the interior of the top three floors of this Georgian townhouse, Keppie was requested to design the basement area to provide additional accommodation and a leisure facility exclusively for the Client's usage. Whilst the treatment to the main house was relatively traditional the basement was to change to a contemporary styling and have a similar quality and luxury demonstrated in the upper floors.

The Client brief for the leisure area was to include a spa bath, sauna, steam room and multi-purpose gym. Much thought was given to the layout, a restricted space both in plan and available height. Wet facilities were contained in two linked areas and the gym separated by a glass partition. Great care was taken to accommodate all the required plant equipment and to ensure ventilation, electrical, audio and visual equipment were integrated within the design.
Considerable research into sourcing specialist suppliers and installers that provided facilities generally used commercially but that could be adapted for a domestic environment. A restricted finishes palette was proposed that would ensure a light open space and had reference to the rich quality materials used in the main house. Many bespoke joinery items carefully detailed provided required storage and housing for specialist audio and media equipment that integrated within the structure and fabric of the space.

Meticulous planning utilising every available corner has allowed this area to blossom into a light open space. Variable lighting that allows for a variety of mood settings, integrated sound and media equipment, rich materials of natural stone and timber now combine to provide a luxurious indulgent facility that would equally be appropriate if found in a top-end hotel. The facility provides an oasis of calm and rejuvenation within the privacy of the Client's personal dwelling instantly accessible on his visits to the house....more